nieuws.png

37777199_1870445896345604_1336012262468485120_nVrijdag 20 juli sloot Twisted het seizoen van FULL feestelijk af. Dit jaar startten we met een pilot van ons eigen leerwerktraject waarbij jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot keukenassistent. Alle deelnemers uit de pilot zijn geslaagd voor hun examen en nemen voldaan afscheid van FULL om zich na de zomer te richten op (betaald) werk.

Onder de noemer ‘de beloefte’ zijn wij dit jaar gestart met een leerwerktraject. In het project FULL worden sinds 2013 jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt gereactiveerd en begeleid richting een startkwalificatie. In het verlengde van deze activiteiten is een leerwerkprogramma gerealiseerd waarbij we leerlingen zelf opleiden tot keukenassistent. Daar houdt het niet op: na het traject succesvol te hebben doorlopen, kunnen de jongeren meteen aan de slag als arbeidskracht dankzij een unieke samenwerking met horeca-uitzendbureau JMW. Daarmee is het vooruitzicht op betaalde arbeid gewaarborgd en belooft FULL jongeren niet alleen een diploma, maar ook werk –en carriereperspectief.

We kijken tevreden terug op de eerste pilotuitvoering, waarbij alle vijf deelnemende jongeren met vlag en wimpel geslaagd zijn voor hun examens.

“Het geeft zoveel voldoening om te zien dat dit werkt! Wij streven er naar om het leven van jonge mensen te verduurzamen. Wij geloven dat wij dit mogelijk kunnen maken, alleen tot voor kort was dit vooral een ambitie. Nu staat er een handvol gediplomeerde jonge professionals voor me, dankzij de inspanning die alle betrokken partijen hebben geleverd. We hebben de belofte waar gemaakt en dat is niets minder dan bewezen succes van onze aanpak.”, aldus een trotse directrice Cheryl Mak.

37682873_1870445963012264_7477727216990683136_nOp vrijdag 20 juli sluit Stichting Twisted het seizoen van FULL feestelijk af. De dit jaar ingestroomde deelnemers presenteren zichzelf middels een showcase.

De dit jaar ingestroomde deelnemers sluiten het seizoen af en bereiden zich voor op hun vervolgstap waarbij ze doorstromen naar onderwijs, de arbeidsmarkt óf het leerwerktraject van Twisted. Het seizoen wordt feestelijk afgesloten met een showcase waarin de deelnemers zichzelf presenteren rondom het thema “verleden, heden, toekomst”.

De showcase en diploma uitreiking vinden plaats op vrijdag 20 juli, vanaf 18.00 uur, in Kunstlinie Almere Flevoland. Toegang is gratis en te reserveren door te mailen naar info@stichtingtwisted.nl

Dit najaar start het nieuwe seizoen van FULL. Jongeren kunnen zich (laten) inschrijven via de website.

FULL is voor en van de mensen! Wij worden op uiteenlopende manieren ondersteund door diverse organisaties en personen. Hoewel zij het fijn vinden om op achtergrond bij te dragen, vinden wij dat zij het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Maak in het Alarm kennis met de Supporters van FULL!

Deze maand: Rianne Koelmans.

riannekoelmans

Rianne Koelmans is voor het eerst met Stichting Twisted en FULL in contact gekomen toen ze in 2016 aan de slag ging bij Fonds 21. Na onze kennismaking werd het al snel duidelijk dat het helpen van jongeren Rianne’s hart sneller doet kloppen. Wat een topper! Omdat we benieuwd waren naar Rianne’s drijfveren en mening over Stichting Twisted en FULL, besloten we contact met haar op te nemen.

Rianne! Hoe ben jij in contact gekomen met Stichting Twisted?
Ik ben met Stichting Twisted in contact gekomen vanuit mijn functie als adviseur bij Fonds 21, waar ik sinds 2016 werkzaam ben. Op dat moment voerde Stichting Twisted FULL uit met een bijdrage van het fonds. Later heeft Fonds 21 bijgedragen aan het opstarten van De Belofte, waar jongeren binnen de lunchroom in KAF kunnen leren en groeien en waar FULL een belangrijk onderdeel van is.

Waar haal jij voldoening uit?
Het is erg leuk om deel uit te maken van een fonds dat vindt dat alle jongeren van 12 tot 30 jaar een goede start in de samenleving verdienen, vol kansen en ontwikkelmogelijkheden. Bij Fonds 21 zie ik veel mooie initiatieven langskomen en kom ik in contact met gedreven mensen die zich hard maken om de persoonlijke ontwikkeling van jongeren te stimuleren. Als ik zie dat een door ons fonds gesteund project veel voor jongeren betekent, word ik daar echt heel blij van.

Wat is jouw persoonlijke motivatie om mee te werken aan FULL?
Als adviseur ben ik verantwoordelijk voor de afhandeling en begeleiding van projectaanvragen. De reden dat Fonds 21 FULL steunt is omdat jongeren hier kunnen werken aan hun zelfvertrouwen, het ontwikkelen van werknemersvaardigheden en hen leert doelen te stellen en hiernaartoe te werken. Ook de werkwijze binnen FULL past bij ons: leren door te doen, veel persoonlijke begeleiding, het aanreiken van rolmodellen en de inzet van cultuur.

Wat is jouw hoogtepunt bij Stichting Twisted?
Mijn bezoek aan De Belofte is me goed bijgebleven. Afgelopen april ben ik gaan kijken en heb ik Cheryl Mak en Saskia Floore beter leren kennen, dat was erg leuk. Ook heb ik een masterclass van Angelo Bromet bijgewoond. Mooi om te zien wat er in korte tijd allemaal is neergezet.

Waarom is het volgens jou belangrijk dat Stichting Twisted en FULL bestaan?
Niet iedereen vindt even gemakkelijk zijn of haar draai in de maatschappij. Het is belangrijk dat er een plek is voor deze jongeren waar ze kunnen leren, uit kunnen zoeken wie ze zijn, wat de volgende stappen in hun leven zijn en hoe ze deze stappen vervolgens kunnen nemen. Stichting Twisted weet wat jongeren beweegt en biedt hen een plek om zich verder te ontwikkelen.

Hoe zou je de doelgroep van FULL beschrijven?
Jongeren die zichzelf beter willen leren kennen en zich verder willen ontwikkelen en dit het liefste doen in een positieve, flexibele omgeving met oog voor talent en persoonlijke context.

FULL is voor en van de mensen! Wij worden op uiteenlopende manieren ondersteund door diverse organisaties en personen. Hoewel zij het fijn vinden om op achtergrond bij te dragen, vinden wij dat zij het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Maak in het Alarm kennis met de Supporters van FULL!

Deze maand: Andrea Harrell.

RichardTerborg_CityLounge32

Andrea Harrell is sinds 2017 een onderdeel van Stichting Twisted. Andrea kwam Cheryl tegen en likeminds als deze, moesten samen gaan werken. Sindsdien hebben we Andrea Harrell bestuurslid en als supporter! Om achter Andrea’s drijfveren en mening over Stichting Twisted en FULL te komen, nam onze collega Sterre contact met haar op.

Andrea! Hoe ben jij in contact gekomen met Stichting Twisted?
“Ik ben in contact gekomen met Stichting Twisted omdat ik via een gemeenschappelijke kennis met Cheryl in contact kwam. Tijdens onze eerste ontmoeting spraken wij over jongeren die maatschappelijk gezien aan het kortste eind trekken. In mijn werk als coördinator van een Plusschool in Amsterdam heb ik te maken met de 100 procent vroegtijdig uitval van jongeren in Amsterdam. Deze kwetsbare jongeren hebben meer nodig dan een regulier MBO traject omdat zij over het algemeen overbelast zijn op verschillende vlakken van hun leefgebieden. Sinds kort ben ik nu bestuurslid bij de Stichting, vanuit het onderwijs”.

Waar haal jij voldoening uit?
“Ik haal er enerzijds voldoening uit om met gelijkgezinde mensen te praten en oplossingen te zoeken voor jongeren die buiten de boot vallen. Ik wil met elkaar verder komen en een gemeenschap om een jongere vormen en daar de ondersteuning te bieden, waarbij zij betekenisvol kunnen leren. Werkend op een school is een van mijn hoogste doelen dat jongeren/leerlingen zich veilig voelen. Het liefst zo veilig dat ze er aan toe komen om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken en een positief beeld te vormen rondom hun toekomst.
Anderzijds haal ik er veel voldoening uit dat jongeren beter bij ons weggaan dan dat ze binnen komen en dat zij leren. Dit kan ook iets heel anders zijn dan het leren van Nederlands of rekenen. Een voorbeeld is dat jongeren zelfinzicht krijgen en het persoonlijk leiderschap op zich nemen. Als ik er getuige van mag zijn dat iemand zelf inzicht heeft, krijg ik daar een enorme kick van!”

Wat is jouw persoonlijke motivatie om mee te werken aan FULL?
“Mijn allereerste gesprek was met Cheryl en het was een emotioneel gesprek, omdat ik buiten mijn eigen organisatie ROC Top, Amsterdamse Plus, nog niet iemand gesproken had die zo treffend en tegelijkertijd next level (FULL programma) aan het werk was met dezelfde doelgroep. De passie en liefde die in een professioneel jasje gestoken zat paste zo bij mijn eigen visie, op hoe ik vind dat jongeren vanuit eigen talenten moeten groeien en niet vanuit een standaard ontwikkeld systeem. Het is een gepassioneerde organisatie, wat aanstekelijk en positief werkt. Dit maakt dat ik er onderdeel van wilt zijn”.

Wat is jouw hoogtepunt bij Stichting Twisted?
“Mijn hoogtepunt was de officiële opening. Het was zo’n tof evenement! Het gaf een mooi beeld van hoe er samen met jongeren gewerkt werd. Het persoonlijke verhaal van één van de jongeren raakte de hele zaal. Het is zo overduidelijk dat het belangrijk is dat jongeren alle kansen krijgen die nodig zijn om succesvol de toekomst in te gaan. En daarin is geloof in eigen kunnen, positieve impulsen en eigen talentontwikkeling ontzettend belangrijk”.

Waarom is het volgens jou belangrijk dat Stichting Twisted en FULL bestaan?
“Een voorbeeld is de FULL-er, die tijdens de officiële opening zijn verhaal deed. Zo puur en oprecht en dat hij door Stichting Twisted staat waar hij nu staat. Dat zijn voorbeelden waarom het belangrijk is dat Stichting Twisted en FULL bestaan.
Alle jongeren die geen plekje weten te bemachtigen in de maatschappij, maar daar extra hulp bij nodig hebben. Daar zijn er helaas veel van en daarom is het belangrijk dat het bestaat”.


Hoe zou je de doelgroep van FULL beschrijven?

“Jongeren die inzicht krijgen in hun talenten, die zij kunnen inzetten om hun plekje te bemachtigen in de maatschappij. Jongeren die gebaat zijn bij gepersonaliseerde aandacht met échte verhalen”.

FULL is voor en van de mensen! Wij worden op uiteenlopende manieren ondersteund door diverse organisaties en personen. Hoewel zij het fijn vinden om op de achtergrond bij te dragen, vinden wij dat zij het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Maak daarom kennis met de Supporters van FULL! Deze maand: Nicole Rietveld.

nicolerietveld_stichtingdoen

Nicole Rietveld is sinds 2016 een bekend gezicht bij Stichting Twisted. Dat jaar besloot Twisted de hulp in te schakelen van Stichting DOEN, die over de middelen beschikt om vernieuwende initiatieven zoals FULL te ondersteunen. Nicole kwam namens Stichting DOEN een babbeltje maken met Cheryl Mak en Jan Kars, die haar wisten te overtuigen van het belang van Stichting Twisted en FULL. Sindsdien hebben we Stichting DOEN en Nicole als supporter! Om achter Nicole’s drijfveren en mening over Stichting Twisted en FULL te komen, nam onze stagiaire Sterre contact met haar op.

Nicole! Hoe ben jij in contact gekomen met Stichting Twisted?
“Twisted heeft eind 2016 een aanvraag ingediend bij Stichting DOEN voor ondersteuning en toen hebben wij een leuk gesprek gehad met Cheryl Mak en Jan Kars over alle plannen die Twisted had. Dat gesprek is mij ook goed bijgebleven omdat zij een soort moodboard of eigenlijk meer een strip hadden meegenomen, wat een visualisatie was van de droom van veel jongeren die zij tegenkomen.”

Waar haal jij voldoening uit?
“Ik haal zelf voldoening uit mijn werk bij DOEN omdat wij de middelen hebben om heel veel toffe, vernieuwende initiatieven te ondersteunen. Ik bezoek veel projecten door heel Nederland en ontmoet veel initiatiefnemers die zo gemotiveerd en enthousiast zijn, daar krijg ik energie van. Daarnaast heb ik in mijn vrije tijd met een aantal vrienden de Boksschool Bijlmerbajes (https://www.facebook.com/boksschoolbijlmerbajes) opgezet in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. Daar zat een AZC en wij hebben een boksschool opgezet waar bewoners van het AZC en statushouders samen met Amsterdammers kunnen (kick)boksen. Dat is ook ongelofelijk leuk om te doen!”

Wat is jouw persoonlijke motivatie om mee te werken aan FULL?
“Vanuit DOEN financieren wij sociale ondernemingen, initiatieven die bijdragen aan de economische en maatschappelijke participatie van mensen die moeilijk aan werk komen. Dat kunnen bijvoorbeeld jongeren zijn zonder een opleiding, startkwalificatie of een sociaal netwerk. De Belofte van Twisted past hier goed bij dus wij zijn blij dat wij hieraan hebben kunnen bijdragen.”

Wat is jouw hoogtepunt bij Stichting Twisted?
“Ik sta zelf natuurlijk op behoorlijke afstand als financier, wij hebben 1x een afspraak bij DOEN op kantoor gehad en ik ben 1x in Almere op bezoek geweest, maar ik vond het toen wel meteen erg leuk om een bepaalde energie en manier van werken te zien. Ik heb het idee dat een positieve instelling aan de basis staat van het werk van Twisted en dat het relatief jonge team heel goed aanvoelt wat er speelt en waar er behoefte aan is onder de jongeren die meedoen.”

Waarom is het volgens jou belangrijk dat Stichting Twisted en FULL bestaan?
“Het is essentieel dat er plekken zijn waar je een kans krijgt als het even, om wat voor reden dan ook, niet heeft meegezeten in je leven of je nog niet helemaal weet wat je precies wilt. Ik denk dat Twisted die rol voor veel jongeren vervult in Almere.”

Hoe zou je de doelgroep van FULL beschrijven?
“Jongeren die gemotiveerd zijn om op zoek te gaan naar waar hun talent ligt.”

FULL is voor en van de mensen! Wij worden op uiteenlopende manieren ondersteund door diverse organisaties en personen. Hoewel zij het fijn vinden om op de achtergrond bij te dragen, vinden wij dat zij het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Maak daarom kennis met de Supporters van FULL! Deze maand: Jim van der Wardt.

10 600x400

Jim van der Wardt is sinds 2013 betrokken bij Stichting Twisted. Hij maakt deel uit van het bestuur en geeft leiding aan de coaches van FULL. Jim heeft Human Resource Management gestudeerd en is gespecialiseerd in coaching en interim HR. Daarnaast richt hij zich met zijn bedrijf TheCrazySmile op het ontwerpen van producten. Zo heeft hij voor FULL al eens lichtbakken en tassen gecreëerd, en workshops daarover gegeven. Maar welke drijfveren heeft Jim dan eigenlijk? En hoe is hij bij Stichting Twisted terechtgekomen? Onze stagiaire Sterre ging met hem in gesprek om erachter te komen.

Jim! Hoe ben jij in contact gekomen met Stichting Twisted?
“Een paar jaar geleden had ik een gesprek met een medewerker van de Glasbak. Zij waren destijds op zoek naar mensen die het project ‘Nablijven’ vorm wilden geven. Ik ben toen gevraagd om bij ‘Nablijven’ een cursus tassen maken te geven. Dat was nog helemaal aan het begin van FULL. Sindsdien heb ik verschillende soorten merchandise gemaakt: tassen, labels, petten en nog veel meer. Het is inmiddels een aantal jaar later, maar ik ben gewoon altijd blijven hangen.”

Waar haal jij voldoening uit?
“Eén van mijn passies is het ontwerpen van producten of ‘engagement design’. Normale producten vind ik te plat; ik wil dingen maken die worden doorgegeven. Denk aan het zakhorloge van je opa, bijvoorbeeld. Items die een functie kunnen vervullen en die, mochten ze nog geen verhaal hebben, een verhaal krijgen. Als je een object aan iemand geeft met een bepaalde boodschap, dan zorgt dat er vaak voor dat die boodschap gekoppeld blijft aan dat object. Je kan dan met dat object een verhaal mee vertellen. Neem als voorbeeld de merchandise die ik voor FULL maak, daarbij vertellen de jongeren het verhaal. Precies zoals de bordjes die je in de CityLounge op tafel vindt; bordjes die stuk voor stuk motto’s van jongeren bevatten. Een dergelijk item creëert ruimte voor een gesprek en het stellen van vragen.”

Wat is jouw persoonlijke motivatie om mee te werken aan FULL?
“Ik was erg onder de indruk geraakt van wat er hier gedaan wordt voor de jeugd en de maatschappij. En van de omgeving van waaruit dat wordt gedaan. Ik vind het nog steeds mooi om te zien dat mensen bereid zijn hier hun hele leven aan te weiden. Daarom wilde ik ook graag iets bijdragen.”

Wat is jouw hoogtepunt bij Stichting Twisted?
“Wat ik iedere keer weer een hoogtepunt vind zijn de FULL uitvoeringen. Tijdens die voorstellingen wordt het mij nog eens extra duidelijk hoe belangrijk FULL is en wat je voor elkaar kan betekenen in de samenleving. Ik heb ooit elf maanden bij een beveiligingsorganisatie gewerkt en tijdens die periode drong het tot me door dat de meerderheid van Nederland in een totaal andere wereld leefde dan ik. Persoonlijk had ik nooit problematieken gekend en studeren was voor mij ook geen issue. Maar die baan liet me zien dat je veilig voelen en het hebben van een goede gezondheid voor sommigen wel degelijk een issue kan zijn. En rond die diezelfde tijd gingen de seminars over talentontwikkeling en samenwerken van start; seminars die ik altijd in groepjes deed met mensen die hetzelfde waren zoals ik. Het leek alsof alles samenkwam. FULL heeft mijn ogen geopend. Bij Stichting Twisted werken mensen die deze wereld wél kennen en de taal spreken. Zij gaven mij de kans om in de praktijk iets te betekenen. Dit alles heeft mijn ogen geopend.”

Waarom is het volgens jou belangrijk dat Stichting Twisted en FULL bestaan?
“Omdat ik denk dat het systeem, hoe goed bedoeld ook, steeds slachtoffer wordt van bepaalde processen. Projecten zoals FULL zijn helemaal tot stand gekomen vanuit gevoel en intrinsieke motivatie, vanuit echtheid. Hoe bij het UWV het proces de baas is, is bij ons ambitie de baas. Sommige mensen kunnen niet omgaan met plekken waar processen de dienst uit maken. Vandaar dat organisaties zoals Stichting Twisted zo waardevol zijn.”

Hoe zou je de doelgroep van FULL beschrijven?
“De doelgroep van FULL heeft in mijn ogen behoefte aan een aantal dingen die Stichting Twisted hen kan bieden. Het zijn jongeren die met hulp van FULL in de gaten krijgen dat er wel degelijk mensen zijn die hen kunnen steunen. Bij ons krijgen zij de kans om hun eigen talenten te ontwikkelen en om hun tegenslagen om te zetten naar iets positiefs.”

FULL is voor en van de mensen! Wij worden op uiteenlopende manieren ondersteund door diverse organisaties en personen. Hoewel zij het fijn vinden om op achtergrond bij te dragen, vinden wij dat zij het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Maak in het Alarm kennis met de Supporters van FULL! Deze maand: Jan Kars, sociaal ondernemer.

2 (2)

Jan is sinds 2016 betrokken bij Stichting Twisted. In eerste instantie als betrokken Almeerder en klankbord, later als bestuurslid. Gedurende twee jaar heeft Jan de functie van Voorzitter bekleed en de transformatie naar leerwerkbedrijf van dichtbij begeleid. Jan haalt veel plezier en voldoening uit het bouwen van organisaties en te ondersteunen bij de groei en ontwikkeling van mensen.

Jan heeft altijd één ding zeker geweten, namelijk dat het helpen ontwikkelen van mensen hem aan het hart ligt. Door zijn werkervaring kwam hij er op een gegeven moment achter dat er in de praktijk vooral gekeken wordt naar wat iemand nog niet kan, maar veel te weinig naar wat iemand juist wel kan: ‘Kijk niet op tegen de buitenwereld en doe vooral wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het bedrijfsleven probeert iedereen ergens in te passen, maar juist om een groei te realiseren moet je elkaars kwaliteiten gebruiken en divers zijn.’

Hoe ben je in contact gekomen met Twisted?
‘De Gemeente Almere draagt sociaal/economische initiatieven een warm hart toe en via de Gemeente Almere ben ik, als zogenoemde betrokken Almeerse ondernemer, in contact gekomen met diverse start-ups en ook Stichting Twisted. Ik heb toen kennis gemaakt met de directrice en ben ik in gesprek gegaan om te kijken op welke vlakken ik kon ondersteunen’.

Wat is jouw persoonlijke motivatie om mee te werken aan FULL/Twisted?
‘Toen ik hoorde over de FULL methodiek herkende ik een hoop dingen die ik zelf ook had meegemaakt. Ik ben ook ooit zonder diploma begonnen en kon dit gelukkig later meer dan voldoende inhalen en alsnog doorgroeien.
Wat mij stoort is de hooghartigheid van een hoop mensen die zogenaamd in een bepaalde positie zitten en neerkijken op degenen die nog niet zover zijn. Vaak zien zij het talent niet wat in elke jongere zit.
Het is zo belangrijk om dit talent te onderkennen en verder te ontwikkelen. Dan zal je ook zien dat de jongeren hun werk met veel meer plezier kunnen doen en de omgeving er van zal genieten.
‘Potential deserves actualising’. Ik zie het als mijn plicht om, als ik ergens potentie in zie, hier mee aan de slag te gaan. Ik heb een hoop geluk gehad in mijn leven en ik werk nu graag aan het succes van anderen.
Ik was zelf zo’n jongere die niet begrepen werd door mijn omgeving. Mijn hele vriendenkring was zonder diploma van school gegaan, deze ervaring maakt mij ook extra gemotiveerd om bij FULL betrokken te zijn’.

Waar haal jij voldoening uit?
‘Wat ik vooral doe is mensen uitdagen, ervoor zorgen dat ze groeien en vooruitgang boeken en als dat dan lukt, geniet ik daar ontzettend van. Ik vind het leuk om mensen te helpen bij hun ontwikkeling en ze hierbij een spiegel voor te houden. Dat kan er nog best wel heftig aan toe gaan, maar als je op een gegeven moment groei eruit ziet voortkomen, dan ben ik gelukkig. Het gaat mij niet zozeer om wat je uiteindelijk bereikt, maar meer dat je continu ontwikkeling ziet. Ik merk bijvoorbeeld dat mijn toegevoegde waarde vanuit mijn huidige rol afvlakt, nu de stichting in de volgende fase is beland. Dat is voor mij dan ook het moment om te zeggen dat ik weer andere dingen ga doen. Ik blijf natuurlijk nog wel betrokken als adviseur, maar mijn opvolging binnen het bestuur is al geregeld.’

Wat is jouw hoogtepunt bij Twisted?
‘Wat voor mij een hoogtepunt bij Twisted was, was toen het eerste fonds subsidie toekende voor ‘DE BELOFTE’ en daarmee het gegroeide zelfvertrouwen van de mensen binnen de organisatie. Overigens heb ik persoonlijk ook wel een leerpunt gehad bij Twisted. Ik was in een zakelijk omgeving gewend dat mensen kijken naar jouw profiel en wat je allemaal hebt gedaan, waardoor je op voorhand al credit krijgt. Bij Twisted zegt dat profiel helemaal niks en ben je ‘one of the guys’. Dit betekende dat ik eigenlijk helemaal opnieuw begon en mezelf moest bewijzen. Weer even met twee benen op de grond. Mooi, maar wel confronterend.

Waarom is het zo belangrijk dat Twisted/FULL bestaat?

‘Het huidige schoolsysteem is prima voor een groot deel van de jongeren maar door de snelle veranderingen in de maatschappij zie je dat voor een groeiende groep jongeren simpelweg maatwerk nodig is. Twisted is eigenlijk een broedplek met een hele andere aanpak wat veel meer op basis van intuïtie is, zonder regeltjes, om bij te dragen aan de ontwikkeling van mensen. Bij school ben je gebonden aan regeltjes die je door de overheid opgelegd krijgt en bij Twisted is het puur vanuit het eigen geloof neergezet. Wij hebben hier geen regeltjes, het is meer vanuit een overtuiging en als wij denken dat de regeltjes niet passen, dan passen we ze gewoon aan. Er wordt gekeken naar wat er nodig is om iemand te ontwikkelen en dat is hartstikke mooi’.

Hoe zou je de doelgroep van FULL omschrijven?

‘De doelgroep FULL bestaat uit jongeren die nog niet weten waar hun potentie zit. En als ze het al vermoeden, weten velen nog niet hoe ze dit tot uitdrukking kunnen brengen. Iedereen heeft talent, we moeten uitzoeken waar het zit en hoe dit zo goed mogelijk te gebruiken. De één heeft ander talent dan de ander en daar is niks mis mee, dat is juist mooi.’

Wanneer is iemand geslaagd in FULL volgens jou?
‘Wanneer diegene weet waar zijn of haar sterke punten liggen en die in de praktijk kan brengen. Het hangt van de persoon af. Er komen hier mensen met veel of weinig zelfvertrouwen, het gaat er om de balans te vinden tussen je sterke en zwakke punten, en weten hoe deze in te zetten. Dan leer je er mee te spelen. Daar is het FULL-programma op gericht.’

Wat is er nodig om Twisted verder succesvol te maken?

‘Op dit moment zijn we druk bezig de stichting om te vormen naar een sociale onderneming, waarbij we hard werken aan een eigen verdienmodel, om uiteindelijk ook grotendeels zelfredzaam te kunnen worden. In dat proces naar verzelfstandiging worden we gelukkig (financieel) tijdelijk geholpen door een aantal fondsen. Naar mijn mening hebben we ook één of meer sterke partners uit de sector nodig om mee samen te werken. Wij lossen als kleine stichting in ons eentje belangrijke maatschappelijke problemen op zonder enige vergoeding voor het resultaat dat we realiseren. Dat is soms lastig vol te houden. Naast de ontwikkeling van het ondernemerschap is samenwerking mijns inziens dan ook key om uiteindelijk tot een duurzame oplossing te komen. Er zijn nog genoeg uitdagingen, maar gelukkig past ons dat wel’.

Stichting Twisted begeleidt sinds 2012 middels haar programma FULL jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit project waarin jongeren gereactiveerd worden, krijgt een nieuwe toevoeging in de vorm van een leerwerktraject waarbij de deelnemers worden opgeleid tot horeca-assistent. In deze pilot werkt de stichting samen met Kunstlinie Almere Flevoland, horeca-uitzendbureau JMW en topchef Geneal Harreman, winnaar van het populaire televisieprogramma ‘Topchef Academy’.

fullserv1

Tijdens FULL worden jongeren aan de hand van een drieledig programma gereactiveerd en begeleid richting het behalen van een startkwalificatie wat hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot. In de meeste gevallen werden de deelnemers naar een passende studie geleid om aldaar de startkwalificatie te behalen.

Twisted constateerde echter dat het behalen van de kwalificatie geen garantie op betaalde arbeid –en professionele ontwikkeling biedt en dat haar doelgroep veel waarde hecht aan de vertrouwde omgeving van FULL. Om hun slagingskans te vergroten is een aanvulling op FULL ontwikkeld in de vorm van een leerwerktraject onder de noemer ‘De Belofte’.

Hier worden jongeren opgeleid tot horeca-assistent. De praktijkervaring die zij op doen in de keuken en de bediening, vormt de basis voor een opleiding onder de vleugels van FULL. Na de zes –tot negen maanden durende opleiding succesvol te hebben afgerond, beschikken de jongeren over een branche erkend diploma. Met dit diploma op zak kunnen de jongeren kiezen voor een vervolgopleiding of solliciteren op een baan. Of beiden met behulp van FULL! Hier maakt Twisted ‘de belofte’ waar middels haar samenwerking met horeca-uitzendbureau JMW.

JMW stelt niet alleen leermeesters beschikbaar om de jongeren op te leiden; ze garanderen tevens betaalde arbeid via hun horeca-uitzendbureau en bieden de mogelijkheid om te specialiseren via hun interne opleidingstraject.

“Het betekent al heel veel als je iemand op basisniveau kunt diplomeren, maar onze ambitie is om talent optimaal te benutten. Met concreet vooruitzicht op een baan in een sector waar ook ruim voldoende vraag is, gaan we al een flinke stap verder. Maar we beloven mensen nu een carrière, want ze kunnen zich tot chefkok aan toe door ontwikkelen! Dat is een unieke aanpak waarmee je iemand duurzaam kunt ondersteunen.”
, aldus directrice Cheryl Mak.

Het leerwerktraject vindt plaats in de Citylounge van Kunstlinie Almere Flevoland. Deze ontmoetingsplaats in het multifunctionele cultuurgebouw in Almere bevat naast flexwerkplekken onder andere een bar en keuken alwaar de jongeren hun praktijkervaring op doen. Zij hebben samen met chefkok Geneal Harreman, winnaar van het populaire televisieprogramma ‘Topchef Academy winnaar 2017’, een eigen menu ontwikkeld. Dit menu bestaat voornamelijk uit ‘streetfood’. Daarnaast zijn de ambitie en ideeën aanwezig om de Citylounge aan te vullen met een compleet horeca-concept.

Vanaf deze week verzorgt FULL elke maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 18.00 uur de horeca in KAF. Bezoekers kunnen hier ontbijten, lunchen, dineren en borrelen.

Schermafbeelding 2016-11-28 om 18.32.28Donderdag 1 december vindt een nieuwe editie van KLAP plaats in Kunstlinie Almere Flevoland. KLAP is een inspiratieavond voor jongeren waarbij netwerken en kennismaken met ondernemende creatievelingen centraal staat. Deze editie heeft als thema ‘YouTube’.

De nieuwste generatie mediamakers houdt haar carrière zelf in de hand. Als vlogger of videomaker zijn zij razend populair en boren ze een enorm publiek aan. KLAP duikt deze editie in de wereld YouTube.

De volgende gastsprekers staan 1 december op het programma: Vonne Ritfeld (vlogger VonnekeBonneke), Stacy Brunst (producer bij Makers Channel) en Nienke Plas (vlogger)

Nienke Plas vervulde tijdens verschillende banen een salesfunctie, want ze houdt blijkbaar van praten. Als jong meisje was ze lid van het Nederlands kindertheater, volgde ze zangles en heeft ze een cursus cabaret gevolgd. Het podium bleef haar aantrekken en dat is de reden dat zij een eigen podium heeft gecreëerd in de vorm van haar YouTube kanaal. Als vlogger geeft Nienke elke woensdag in de ‘weekbreker’ haar ongezouten mening met haar wekelijkse gekkigheid. Luister naar haar verhaal bij KLAP.

De, van origine, Almeerse Stacy Brunst is producer bij Makers Channel, het on demand video platform. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van webcontent en producties van de programma’s die worden gemaakt. Zo is hij verantwoordelijk voor het maken van de eerste videocontent van o.a. Lizzy van der Ligt, Yara Michels, Manuel Broekman en Stephanie Broek, Defano Holwijn en Lange Frans. Bij KLAP vertelt hij waar je, achter de schermen, op moet letten bij het maken van YouTube videos.

Het begon voor de nu studerende Vonneke Ritfeld allemaal bij de app Keek. Hierna volgde een instagram account en YouTube kanaal, waar ze in eerste instantie grappige filmpjes voor vrienden postte. Het gevolg hiervan? Meer dan 150.000 volgers en 40.000 abonnees die haar dagelijks volgen. Onder de naam Vonneke Bonneke maakt zij een populaire mix van sketches, partyreports en make-up tutorials. Ben je benieuwd waar zij haar inspiratie vandaan haalt en hoe zij zoveel volgers heeft gekregen in een korte tijd? Je hoort het bij KLAP.

De gesprekken worden vakkundig geleid door presentatrice Jennifer Muntslag. KAF (adres: Esplanade 10) opent haar deuren van de Kleine Zaal om 19.00 uur en het programma gaat om 19.30 uur van start. De entree bedraagt €7,50. Plaatsen zijn te reserveren maar er zijn ook kaartjes te koop aan de deur.

valeryviva400Valery Mak, programmeur van Kunstlinie Almere Flevoland en oprichtster van Stichting Twisted, is door de redactie van het tijdschrift Viva geselecteerd voor de Viva 400. De Viva 400 is een jaarlijkse lijst met 400 succesvolle en inspirerende vrouwen tot 40 jaar. Het is de tweede keer dat zij in de prestigieuze lijst wordt opgenomen.

Wekelijks worden er 100.000 exemplaren van het tijdschrift Viva verkocht, het bereik onder jonge vrouwen is 400.000 per week. Hiermee is Viva al vele jaren een van de grootste bladen voor jonge vrouwen. Het blad lanceerde in 2008 de Viva 400.

Viva 400 is een platform van jonge, succesvolle vrouwen. De lijst is onderverdeeld in zeven categorieën. De vrouwen die er in staan, zijn dan ook zeer divers: van microbioloog tot fotograaf, van webdesigner tot tropenarts, van actrice tot advocaat, van politica tot zangeres. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze zijn stuk voor stuk heel goed in hun vakgebied. Ze worden voor deze editie geselecteerd omdat ze dit jaar een bijzondere carrieremove hebben gemaakt, een prijs hebben gewonnen of op een andere manier zijn opgevallen in hun vakgebied. Valery Mak is als programmeur en MT-lid van Kunstlinie Almere Flevoland de jongste theaterprogrammeur van Nederland en werd geselecteerd in de categorie ‘Creatieven’.

Valery Mak (1986) richtte in 2007 Stichting Twisted op waarmee zij zich richt op talentontwikkeling en actieve participatie van jongeren. In de afgelopen jaren hebben duizenden jongeren geparticipeerd in projecten van de stichting. Eind 2015 droeg Valery haar taken als directrice over en startte ze als Hoofd Programmeur bij Kunstlinie Almere Flevoland (voorheen Schouwburg Almere). Ze is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de creatieve koers en programmering van o.a. het theater, de kunstgalerij, de academie (jeugd), de architectuurstudio en popprogrammering. Valery is de jongste theaterprogrammeur in Nederland. Bij Twisted is ze nog altijd actief als bestuurslid.

“Onder mijn artistieke leiding moet KAF uitgroeien tot de culturele hotspot van Flevoland. Ik vind het ontzettend belangrijk om daarbij niet alleen het bestaand ‘schouwburgpubliek’ maar ook de jongere generatie te bedienen. De jeugd is tenslotte de toekomst. Daarnaast wil ik niet alleen voor de stad, maar vooral met de stad programmeren. Ik betrek lokale partijen en span me in om onze Almeerse makers een podium te bieden –en op een voetstuk te plaatsen. Daarmee hoop ik uiteindelijk een verandering teweeg te brengen en bij te dragen aan een leukere stad!” aldus Valery.

Iedereen kan online een stem uitbrengen op de 400 geselecteerde vrouwen. Op basis van de stemmen wordt de volgorde van de lijst bepaald. Stemmen op Valery is mogelijk door hier te klikken.